Zindelijkheids en bekkenbodemproblemen

Urine- en ontlastingsverlies

Bij sommige kinderen gaat zindelijk worden moeizamer dan bij andere kinderen. Het is een ingewikkeld proces waarover vaak weinig advies gegeven wordt en wat regelmatig gepaard gaat met een natte of vieze onderbroek, veelvuldige blaasontsteking, te vaak plassen en buikpijn. Verschijnselen zijn urine- en/of ontlastingverlies en verstopping (obstipatie). In de praktijk blijkt de combinatie urineverlies en obstipatie vaak voor te komen.

 

Kinderen die moeite hebben met zindelijk worden voelen zich vaker onzeker en hebben meestal vervelende bijkomende klachten. Het is daarom voor kinderen van groot belang om zindelijk te zijn.

 

Voordat gestart kan worden met de behandeling van bekkenbodemproblemen is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Ingeval van een blaasontsteking wordt vaak eerst gestart met medicatie. Ook voor (ernstige) verstopping wordt meestal medicatie voorgeschreven. Soms is een consult bij een kinderarts of uroloog aan te raden om ernstige problematiek uit te sluiten of om nader onderzoek te laten doen.

 

 

Verstopping (obstipatie)

Kinderen die last hebben van verstopping of een pijnlijke stoelgang hebben veelal ook andere vervelende klachten zoals buikpijn, misselijkheid en een slechte eetlust. 

 

Deze kinderen kunnen met behulp van een oefenprogramma leren hoe zij vaker en makkelijker ontlasting kunnen krijgen. Hierbij zijn juist toiletgedrag en een juiste toilethouding belangrijk. Er wordt ook aandacht aan ontspanning gegeven. De oefeningen worden met de kleren aan uitgevoerd en worden spelenderwijs aangeboden. In de meeste gevallen werken deze oefeningen goed om obstipatie te verminderen cq. te voorkomen.